مقدمه :
شرکتهای داروسازی مجموعهای گسترده از داروها را توسعه میدهند که برای مدیریت بیماریهای مختلف استفاده میشوند. این بیماریها شامل بیماریهای مزمن، بیماری های حاد، واکسن ها، سرطان و …است و از طریق تلاشهای مداوم در تحقیق و توسعه شرکتهای داروسازی، سعی در نوآوری و بهبود درمان، توسعه گزینههای درمانی جدید و پاسخ به نیازهای پزشکی پیچیده یا دیده نشده دارند. در حقیقت شرکت های داروسازی از طریق مدیریت دارویی و بهینهسازی درمان (Medication Management and Therapy Optimization ) به ایجاد نظام مراقبت سلامت یکپارچه کمک میکند که برخی از اقدامات و سیاست های آنها را در این مقاله بیان خواهیم کرد.
اقدامات کلیدی شرکتهای داروسازی در این راستا چیست ؟
- همکاری با ارائه دهندگان مراقبت سلامت و نهادهای ذینفع
Collaboration with Healthcare Providers and Stakeholders
شرکتهای داروسازی با ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی، از جمله پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر کارشناسان بهداشتی همکاری میکنند تا ایجاد همکاری بین رشته ای (بین حرفه ای) صورت گیرد. این همکاری ممکن است شامل ارائه آموزش در مورد استفاده از دارو، مدیریت بیماری و پروتکلهای درمانی، همچنین به اشتراک گذاری دانش بالینی، یافتههای تحقیقاتی و بهترین روشها باشد. همچنین شرکتهای داروسازی از طریق ارتباط با انجمن بیماری های مختلف، گروه های بیماران هر از ارائه دهندگان فرهنگ بازخورد را جا بیندازند تا نظرات بیماران را جمعآوری کرده مراقبت بیمار محور را ترویج دهند.
- آموزش بیماران
Patient Education
شرکتهای داروسازی با فعال سازی واحد حمایت از بیمار در خود منابع و ابزارهای آموزشی را توسعه میدهند تا بیماران را قادر به ایفای نقش فعال در مدیریت سلامت خود و رعایت برنامههای درمانی خود کنند. این منابع ممکن است شامل بروشورهای آموزشی برای بیماران، نرم افزار های تلفن برای حمایت از خودمراقبتی بیماران و رعایت روش مصرف دارو باشد. این آگاهی ها شامل روش های دسترسی به داروها، یافتن پوشش بیمه، هزینههای دارو، عوارض جانبی است.
- تحقیق و توسعه جهت رفع نیازهای پیچیده
Research and Development (R&D) and Evidence Generation
شرکتهای داروسازی در تحقیق و توسعه سرمایهگذاری میکنند تا داروها، درمانها و فناوریهای بهداشتی جدید را کشف و توسعه دهند که نیازهای پزشکی پیچیده را برطرف کنند و نتایج بیماران را بهبود بخشند. این شامل انجام مطالعات پیشبالینی، آزمایشهای بالینی و نظارت پس از عرضه دارو، ارزیابی کارایی و اثربخشی محصولات است.
- یکپارچگی در فناوری اطلاعات سلامت
Health Information Technology (HIT) Integration
از شرکت های داروسازی انتظار می رود با بروز رسانی اطلاعات دارویی نقش خود را در ایجاد پرونده الکترونیک سلامت بی نقص ایفا کنند که این امر باعث حفظ پیوستگی مراقبت سلامت ، کاهش خطاهای دارویی و بهبود ایمنی بیماران با اطمینان از دسترسی به داده درست می شود.
شرکتهای داروسازی برای حمایت از رویکرد مراقبت سلامت یکپارچه، به سیاستهای مختلفی میپردازند.
در زیر تعدادی از این سیاستها ذکر شده است:
- تعامل و به اشتراک گذاری دادهها مربوط به داروها، اطلاعات تلفیق دارویی و روش مصرف و پشتیبانی از بیماران حین مصرف داروهایشان
- ایفای نقش در قیمتگذاری و تلاش برای بیمه شدن هر چه بیشتر آنها و ایجاد تاثیر نهایی در توان بهره مندی بیماران از دارو
- ایفای نقش در پزشکی از راه دور و سرمایه گذاری جهت ایجاد بستر های پشتیبانی شخصیسازی شده
- طراحی آزمایش بالینی و مطالعات فارماکوویژیلانس جهت ارزیابی دارو قبل از ورود به بازار و پس از ورود به بازار و انتقال داده آن به تحقیق و توسعه
- ایجاد ارتباط هر چه بیشتر و موثر صنعت و درمان جهت سهولت دسترسی به داروها جدید
در متن زیر، مروری بر نوع تعاملات بین شرکتهای دارویی و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، اهمیت تمایز میان تعاملات یکسویه و دوسویه، و نیز بررسی نتایج تحقیقات در این زمینه میپردازیم:
- تفاوت میان تعاملات یکسویه و دوسویه: تعاملات بین شرکتهای دارویی و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی به دو شکل یکسویه (donor-recipient) و دوسویه (bilateral) مطرح میشوند که اهداف و امکانات آنها برای ایجاد ارزش در این دو نوع تعامل متفاوت است. در واقع تعاملات یکسویه به تعاملاتی اشاره دارند که یک طرف از تعامل بیشتر استفاده میکند و دیگر طرف کمتر یا هیچ فایدهای نمیبرد؛ در حالی که تعاملات دوسویه شکلی از تعامل بین دو طرف است که هر دو طرف از آن بهرهمندی کنند و نتایج مثبت برای هر دو طرف به همراه دارد.
- تاثیر تعاملات دوسویه : نتایج بررسیها نشان میدهد که تعاملات دوسویه بین شرکتهای دارویی و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی به منابع مختلفی مثل رفتار تجویز دارو، مسائل اخلاقی و خروجی تحقیقات ارتباط دارند.
- نتایج بررسیها : اغلب تحقیقات در زمینه تعاملات بین شرکتهای دارویی و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، بیشتر تمرکز خود را بر روی تغییرات در رفتارهای ارائهدهندگان بهداشتی (مثل نحوه تجویز داروها) معطوف میکنند و نادیده میگیرند که چگونه این تغییرات میتوانند روی سیستم بهداشتی، هزینهها و کیفیت مراقبتها تأثیر بگذارند. به عبارت دیگر، این تحقیقات ممکن است به نتایج آماری در زمینه تغییرات رفتارهای ارائهدهندگان بهداشتی محدود شود و به اثرات آنها بر سایر جنبههای سیستم بهداشتی توجه نشود.
- اهمیت تمایز بین تعاملات یکسویه و دوسویه: تفاوتها میان تعاملات یکسویه و دوسویه در این دو صنعت مهم هستند و باید در مطالعات به آنها دقت شود. این جمله به اهمیت درک و شناخت تفاوتهای بین این دو نوع تعامل و لحاظ کردن آنها در مطالعات و راهنماییهای آینده اشاره میکند تا بتوان به بهترین نتایج در ارتباط بین این دو صنعت، دست یافت.
به طور خلاصه، صنعت داروسازی نقش چندگانهای در حمایت از مراقبت سلامت یکپارچه ایفا میکند که شامل طیف گسترده ای از اقدامات می شود و شامل توسعه داروهای جدید ، همکاری با فعالین درمان و نهادهای ذینفع، ترویج آموزش ، انجام تحقیقات بالینی و و در مجموع ترویج سیاستها است. از طریق این تلاشهاست که نتایج بیماران را بهبود میبخشد، کیفیت مراقبت را افزایش میدهد و خدمات بهداشتی مبتنی بر ارزش و متمرکز بر بیمار ارائه میدهد.